Hjälp ditt barn med vardagsstruktur

Det har blivit höst, och det betyder för många barn förändring. Några har börjat i skolan, eller så har man börjat i en ny klass, med nya klasskamrater. Det kan vara både spännande, men även lite skrämmande. Ofta bägge delarna. Plötsligt är det ett nytt schema att förhålla sig till, och man förväntas att lära sig en massa saker. För att dit eller dina barn skall ha bäst möjliga förutsättningar att klara liknande situationer bäst möjligt, bör man som förälder hjälpa dem med struktur och trygga ramar.

Börja med det grundläggande

Det är som sådan knappast något nytt i, att barn har behov för struktur och kontinuitet. Men det är väldigt olika, hur man konkret kan hjälpa dem. Det de behöver, är dels de grundläggande sakerna, som de flesta föräldrarna nog känner till. Det är sådant som fasta mattider, näringsrik kost, fasta sängtider och rutiner för morgonbestyr med påklädning mm. Mat och sovtider toppar behovskedjan här, och det är ju egentligen 100% föräldrastyrt. Visst kan det ske undantag, när det är speciella begivenheter, t.ex. födelsedagsfester eller högtider. Det är helt ok att mat och sängtiderna går i knas en sällan gång, det viktiga är att snabbt hitta tillbaka till rutinerna igen.

Pictogram och överblick över vardagen

Ett sätt att hjälpa barnet med nya utmaningar i den förändrade vardagen, är att hjälpa dem med att överblick över dagens händelser. Vad skall hända? Vad skall vi äta? Vem hämtar mig i skolan? Allt sådant kan man skriva upp och synliggöra. Man kan exempelvis skriva det på en griffeltavla som står central placerad i hemmet, vilket ofta är köket. Där kan man även hänga upp skolans schema. För de minsta kan man använda pictogram dvs. man hänger upp bilder och symboler som talar om vad barnet kan förvänta sig. Ett slags bild-schema över dagen. Till sist kall man bara komma ihåg, att när struktur och rutiner fungerar, så skall man våga ge barnen ansvar för att följa vardagens göromål. Man kan hjälpa dem genom att påminna, men ha tålamod och hjälp dem inte FÖR mycket. Det är en viktig del av utvecklingen att bli självständig.